ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ ONLINE Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΣΤΟ 2510837373
Περισσότερα

Στα νυχτέρια, στις μακρόσυρτες νύχτες του χειμώνα, έλεγαν τόσο μεγάλα κι ωραία παραμύθια, που θα ‘μουν πολύ ευτυχής, αν σήμερα δεν ένιωθα την προδοσία της μνήμης, και μπορούσα να διηγηθώ κι εγώ μερικά. Ορισμένοι μεσόκοποι, τραχείς και σοβαροί άντρακλες ήξεραν ένα μόνο ίσως παραμύθι και για να το πουν έπρεπε να τους καλοπιάσει και να τους θερμοπαρακαλέσει η ομήγυρη: «Άντι Γιώρ’, πες μας ντουν αντρειουμένου», κι ήταν ο αντρειωμένος ο τίτλος του παραμυθιού που γνώριζαν όλοι από προηγούμενες χρονιές ή από άλλες φορές της ίδιας χρονιάς ότι «ου Γιώρ’ς» το ‘ξερε και το ‘λεγε τόσο όμορφα. «Ου Γιώρ’ς» πάντα έκανε τον δύσκολο, αλλά πάντα το ‘λεγε. Κι όταν αποφάσιζε, τι ιεροτελεστία ήταν εκείνη! Θα ‘ναβε με τελετουργικές κινήσεις το στριφτό του, πολλές φορές χρησιμοποιώντας «φ’λάδ’» αντί για τσιγαρόχαρτο, θα ‘παιρνε την κατάλληλη θέση με νωχελικές αλλά προσεγμένες κινήσεις, θα ‘ριχνε εξεταστική ματιά γύρω του να δει αν επικρατούσε νεκρική σιγή κι αν όλα τα μάτια ήταν ορθάνοιχτα, προσηλωμένα στα χείλη του, και τότε θα ‘ρχιζε. Δεν ήταν πια ο τραχύς άντρακλας του χωριού με τα ροζιασμένα χέρια και το αυλακιασμένο πρόσωπο. Ήταν ο απαράμιλλος καλλιτέχνης που δεν διηγόταν αλλά «ερμήνευε» ένα έργο, παίζοντας ο ίδιος όλους τους ρόλους του. Θα το είχε ερμηνεύσει τόσες φορές. Κάθε φορά όμως τελειοποιώντας τη φράση και βελτιώνοντας τη σκηνοθεσία. Ποτέ δεν επαναλάμβανε τον εαυτό του.

ISBN

978-618-5246-10-5

Συγγραφέας

Ιωάννης Γ. Βαρδαβούλιας

Διάσταση

16x24cm

Αριθμός σελίδων

516

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

Γίνετε ο πρώτος που θα αφήσει μια κριτική για το “Θεολόγος Θάσου – Λαογραφικά”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γεννήθηκε στο Θεολόγο της Θάσου στις 2-2-1934. Εξαετής έμεινε ορφανός και τον τράνεψε η γιαγιά του. Τέλειωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο 6/τάξιο Γυμνάσιο αρρένων Καβάλας, δεύτε­ρης θετής του Πατρίδας.
Στάλθηκε με υποτροφία του Οικ. Πατριαρχείου στην Κων­στα­ντινούπολη και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλ­κης. Με φροντίδα, προστα­σία και κηδεμονία του μητροπολίτου Καβάλας, και μετέπειτα Αρχι­επι­σκόπου πάσης Ελλά­δος Χρυ­σοστόμου και του Οικουμ. Πατριάρχου Αθηναγόρα. Μετά την επιτέλεση και της στρατιωτικής του θητείας, ως έφεδρος Αξιωματικός, υπη­ρέτησε ως κα­θη­­γητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε διάφορα Γυμνάσια και Λύ­κεια της Μακεδονίας. Συντα­ξιοδο­τήθηκε με τον βαθμό του Γυμ­νασιάρχη.
Τελευταία διαμένει στη «θε­τή», όπως λέει, ιδιαίτερή του πατρί­δα στην Καβάλα.

Σχετικά προϊόντα

You can add any HTML here (admin -> Theme Options -> E-Commerce -> Promo Popup). We suggest you create a static block and put it here using shortcode