Προηγούμενη σελίδα

Το εγχειρίδιο αυτό έχει στόχο να παρουσιάσει με κατανοητό και συνοπτικό τρόπο αξιόλογες εκφάνσεις της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας από το πρωτότυπο. Η παρουσίαση είναι οργανωμένη σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες με βάση αντιπροσωπευτικά κείμενα που εκτείνονται από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους μέχρι και τα βασικά ρεύματα της ελληνιστικής φιλοσοφίας με κέντρο κυρίως τον Στωικισμό. Οι θεματικές ενότητες διακόπτονται από κείμενα σύγχρονου στοχασμού που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και επιδιώκουν τη σύνδεση της σκέψης των αρχαίων με το σήμερα. Η ενοποίηση της φιλοσοφίας των αρχαίων σε ένα συνοπτικό σύγγραμμα δεν παραβλέπει τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά μοιάζει να είναι τόση η απόσταση της στάσης των φιλοσόφων προς τον άνθρωπο και προς τον κόσμο από κυρίαρχες νοοτροπίες σήμερα, ώστε έχει νόημα η ομαδοποίησή τους, γιατί από την απόσταση αυτή φαίνεται να λένε όλοι οι φιλόσοφοι το ίδιο: ο άνθρωπος είναι βασικά καλός και ο κόσμος είναι βασικά καλός. Ανατρέχουμε λοιπόν στους φιλοσόφους, σε μια σύντομη αλλά αντιπροσωπευτική περιδιάβαση, όχι επειδή πιστεύουμε εμείς στην αξία των φιλοσόφων, αλλά επειδή οι φιλόσοφοι πιστεύουν στη δική μας αξία, στην αξία του ανθρώπου γενικώς. Οι φιλόσοφοι πιστεύουν σε μας. Και αυτό γιατί στην παρούσα συγκυρία, όπως άλλωστε και σε κάθε συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει προσπάθεια και θετική δράση για επιβίωση και για βελτίωση, διάθεση για δημιουργία και στήριξη. Οι φιλόσοφοι πιστεύουν στην αξία του ανθρώπου, στην αξία του κοινωνικού συνόλου και στην αξία του κόσμου. Ο κόσμος είναι βασικά καλός και ο άνθρωπος είναι μέρος του κόσμου. Την ίδια πληροφορία μας δίνει και η πραγματικότητα. Όταν κανείς παρατηρεί απροκατάληπτα, τα μισά δεδομένα είναι συνήθως καλά. Για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει και εμείς να κάνουμε κάτι.

Μεγάλο μέρος από το υλικό αυτού του βιβλίου δημιουργήθηκε με αφορμή τις συναντήσεις φιλοσοφίας ενηλίκων του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ». Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και σε όλους τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλω στον δημιουργικό πυρήνα του συλλόγου για την αγωνιστικότητα και την υπομονή, την αισιοδοξία, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή θέληση στο εγχείρημα αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Η προσπάθεια είναι ακόμη στο ξεκίνημά της, αλλά συμπληρώνει πλέον δύο έτη διαρκούς παρουσίας στην τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό να χαιρόμαστε με κάθε μικρό βήμα σε ένα εγχείρημα που αναδεικνύει την ανθρώπινη αξία και προσφέρει αναγνώριση. Άλλωστε ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς από το 3 στο 7 είναι να περάσει από το 4, το 5 και το 6. Αυτή είναι και η έννοια της προόδου, τόσο παραμελημένη καμιά φορά στη σκέψη μας που αγωνιά και αδημονεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να χαιρόμαστε με κάθε μικρό βήμα, γιατί ‘ακόμη και το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα’ (Λάο Τσε, 6ος αιώνας π. Χ.).

ISBN

978-618-80399-5-7

Αριθμός σελίδων

174

Διάσταση βιβλίου

16x24cm

Συγγραφέας

15

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Κατερίνα Χατζοπούλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1979. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, Ιστορική Σημασιολογία και Σύνταξη. Δίδαξε επί σειρά ετών μαθήματα Γλωσσολογίας στο New York College στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε ως εισηγήτρια σε σεμινάρια και ερευνητικά προγράμματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ως μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 2004 ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια Θεωρητικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και έχει ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και δημοσιεύσεις για ευρύτερο κοινό στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ», που ιδρύθηκε στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο του 2012 με στόχο τη σπουδή και συνέχεια της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Προγραμματική δραστηριότητα του συλλόγου από το 2012 είναι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις παιδιών και ενηλίκων με θέματα από τον αρχαιοελληνικό στοχασμό ανοιχτές στο κοινό. Το σωματείο διοργανώνει από το 2014 και δύο διετή συνέδρια, ένα Πολιτικής Φιλοσοφίας και ένα Επιστημολογίας.