Προηγούμενη σελίδα

“Από φοιτητής ακόμη άρχισα να καταγράφω λέξεις και φράσεις του γλωσσικού μας ιδιώματος, όχι μόνο γιατί αγαπούσα πολύ το ιδίωμα αυτό, αλλά και γιατί διαπίστωνα ότι προοδευτικά ξεχνιόταν από τους νεωτέρους, και χανόταν. Ακόμα και σήμερα σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες χωριανοί μου, και μικρότεροί μου φυσικά, είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν ακούσει λέξεις που έχω ακούσει εγώ, που βρίσκομαι στο κατώφλι της ένατης δεκαετίας και παιδί άκουγα από τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν λέξεις όπως ανώνας, καχίρ’, λιραβδουπούλ’, νταβουμός, πουδιακαμός, σλίτσα, ύπιργα, χαλιτό και ένα βιο άλλες. Ο θάνατος και η λησμοσύνη ιδιωματικών ελληνικών λέξεων είναι, κατά την δική μου ταπεινή γνώμη, πληγές στο σώμα του νεοελληνικού μας πολιτισμού. Αυτό ποτέ δεν μου άρεσε καθόλου, αφού πίστευα και πιστεύω ότι μεσ’ στον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής μας γλώσσας και οι λέξεις του τόπου μας, που έθρεψαν με τις σημασίες τους και τα νοήματά τους τον νου και το πνεύμα όσων στο παρελθόν τις μιλούσαν, δεν έπρεπε να χαθούν”.

ISBN

978-618-5246-34-1, 978-618-5246-35-8, 978-618-5246-36-5, 978-618-5246-37-2

Διάσταση βιβλίου

16x24cm

Αριθμός σελίδων

288 (Α' τόμος) – 322 (Β' τόμος) – 272 (Γ' τόμος) – 304 (Δ' τόμος)

Συγγραφέας

Ιωάννης Γ. Βαρδαβούλιας

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γεννήθηκε στο Θεολόγο της Θάσου στις 2-2-1934. Εξαετής έμεινε ορφανός και τον τράνεψε η γιαγιά του. Τέλειωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο 6/τάξιο Γυμνάσιο αρρένων Καβάλας, δεύτε­ρης θετής του Πατρίδας.
Στάλθηκε με υποτροφία του Οικ. Πατριαρχείου στην Κων­στα­ντινούπολη και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλ­κης. Με φροντίδα, προστα­σία και κηδεμονία του μητροπολίτου Καβάλας, και μετέπειτα Αρχι­επι­σκόπου πάσης Ελλά­δος Χρυ­σοστόμου και του Οικουμ. Πατριάρχου Αθηναγόρα. Μετά την επιτέλεση και της στρατιωτικής του θητείας, ως έφεδρος Αξιωματικός, υπη­ρέτησε ως κα­θη­­γητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε διάφορα Γυμνάσια και Λύ­κεια της Μακεδονίας. Συντα­ξιοδο­τήθηκε με τον βαθμό του Γυμ­νασιάρχη.
Τελευταία διαμένει στη «θε­τή», όπως λέει, ιδιαίτερή του πατρί­δα στην Καβάλα.