Προηγούμενη σελίδα

Ποιος αισθαντικός μετρημένος λόγος, ξαναζωντανεύοντας ξεχασμένα πρόσωπα και συμβιωτικά στιγμιότυπα, όντας ο ίδιος δάκρυ του μυαλού και της καρδιάς, μπορεί να αποδώσει αρμονικά πρώιμες συναισθηματικές εντάσεις, υπαρξιακές αναταράξεις και πολιτισμικές καταβολές;

Ισοζυγιασμένος λόγος σημαίνει να μιλάμε για τις περασμένες και σημερινές όψεις της ζωής με λογικές συσχετίσεις και συναισθηματικές κλιμακώσεις, χωρίς ούτε να ματώσουμε μα ούτε και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας, τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας.

Τέτοιο γραπτό αναμνηστικό λόγο επιχειρώ να ψελλίσω για τη ζωή στο χωριό «Πύργος» της Σάμου, με άμεσες αναφορές στη δεκαετία του πενήντα. Το κάνω με πολλή αγάπη για τις εγγονές μου, αλλά και για τους λίγους που ενδιαφέρονται ή συγκινούνται από τη ζωή στην ύπαιθρο.

Σ’ αυτό το μικρό νησιώτικο τόπο άρχισαν και ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους οι παππούδες μου. Στο «Πύργο» γεννήθηκαν τα αδέρφια μου και εγώ. Σ’ αυτό το χωριό έζησα μέχρι τα πρώτα εφηβικά χρόνια. Μετά «σαν τ’ άχυρο στ’ αλώνι», βρέθηκα από διάφορες αιτίες διαδοχικά στην Πάτμο, Θες/νίκη, Κρήτη, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και τελικά προσγειώθηκα μόνιμα στην Καβάλα. Ιδιαίτερη πατρίδα της αγαπημένης μου γυναίκας Γεωργίας Τζούμα και καθηγήτριας Θεολογίας αν και πρωτοαντίκρισε το φως της ζωής της στη Σκιάθο.

Τα περισσότερα κείμενα που ακολουθούν δημοσιεύθηκαν στη μικρή ομώνυμη τοπική εφημερίδα «Πύργος» που πριν από δύο χρόνια διέκοψε την κυκλοφορία της. Δεν πρόκειται ούτε για καθαρόαιμα άρθρα, μα ούτε και για μια συγκεκριμένη τυπολογικά μορφή γραφής. Αποτελούν περισσότερο ετεροχρονισμένη, επιλεκτική, προσωπική καταγραφή στιγμιότυπων της ζωής στην ύπαιθρο με αναπόφευκτη μερικές φορές αναφορά στη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης τους.

Μ.Π.

Συγγραφέας

Μανόλης Παλαιγεωργίου

ISBN

978-618-82068-7-8

Αριθμός σελίδων

156

Διάσταση βιβλίου

14x21cm

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Μανόλης Παλαιγεωργίου κατάγεται από τη Σάμο (1942), είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπ/μίου Θεσ/νίκης και της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Υπηρέτησε με την ειδικότητα του φιλολόγου στην ιδιωτική και δημόσια μέση και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως διδάσκων και ως διοικητικό στέλεχος, με παράλληλη συνδικαλιστική δράση. Δημοσιεύει από το 1975 κείμενά του στο τοπικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο που αφορούν τα κοινωνικά πολιτιστικά και πολιτικά πράγματα της σύγχρονης καθημερινότητας και ειδικότερα της πόλης και της περιοχής Καβάλας.
Επιδόθηκε ιδιαίτερα και συνέταξε έξι (6) βιβλία - βοηθήματα σχετικά με τις «Τεχνικές Έλλογης Σκέψης και Γραφής». Το 2016 δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο «Σταλαγματιές νοσταλγίας και αυτοσυνειδησίας» από τις εκδόσεις Ξυράφι.